Het verhaal achter PADI – Twee vrienden, een fles whisky en een idee
PADI, de grootste duiktrainingsorganisatie ter wereld, werd in 1966 onder het genot van een fles Johnnie Walker door twee vrienden in Illinois bedacht. Serieus waar.
John Cronin, verkoper van duikuitrusting voor U.S. Divers, en Ralph Erickson, voorlichter en zweminstructeur, maakten zich zorgen om de duikindustrie. Ze vonden dat de bestaande duikorganisaties niet professioneel waren, niet lesgaven zoals dat zou moeten, en het onnodig moeilijk maakten om de sport te gaan beoefenen. John en Ralph wisten dat er een veiligere en makkelijkere manier moest zijn waarop mensen konden leren ademen onder water.
In 1966 kwam John met een fles Johnnie Walker Black Label en dertig dollar naar Ralph's appartement in Morton Grove in Illinois. Ze besloten dat het tijd was om een duiktrainingsorganisatie te beginnen. John stond erop dat het woord “professional” in de naam van het bedrijf stond. Ralph wilde “association of diving instructors.” Na een paar whisky’s ontstond het acroniem PADI: Professional Association of Diving Instructors.
Hun doel – meer mensen de kans geven om van de onderwaterwereld te genieten door betekenisvolle en didactisch verantwoorde duiklessen te verzorgen zodat er zelfverzekerde duikers ontstaan die regelmatig duiken.
Het ondergrondse kantoor
In eerste instantie vonden de vergaderingen plaats in diverse restaurants in Morton Grove en Niles, in Illinois. Binnen een paar maanden had Cronin een deel van zijn kelderverdieping van zijn huis in Main Street in Niles klaar. Dit werd het hoofdkantoor van PADI. Na een poos huurde hij zijn buurvrouw in als parttime secretaresse. Zijn zoon Brian deed de post in enveloppen en plakte die dicht.
Een logo met een fakkel
Toen ze worstelden met een logo-ontwerp, gaf John aan dat hij iets stijlvols wilde, net als de National Geographic-look. Jaren later vertelde Ralph in een interview dat dát idee de manier waarop hij tegen dit kleine tweemansbedrijf aankeek veranderde. Op dat moment zag hij wat PADI zou kunnen worden. Ralph was verantwoordelijk voor het eerste ontwerp van van het PADI-logo – een duiker met een fakkel in een wereldbol. Dit logo werd later verfijnd tot het PADI-logo zoals we dat nu kennen.
PADI groeit
In het begin groeide PADI maar langzaam. In 1967 kwam de organisatie met de eerste brevetteringsvereisten voor recreatief duiken op de markt, alsook met de eerste vervolgduikcursus en de eerste specialty-cursusprogramma's. Tegen het eind van de jaren 1960 had PADI 400 leden maar hield de organisatie nog steeds het hoofd net boven water.
Cronin bezocht een grote National Sporting Goods Association-beurs in de stad New York. Toen hij daar was, ontmoette hij Paul Tzimoulis, die later redacteur van het blad Skin Diver werd. Paul stelde voor dat PADI de foto van de duiker op de brevetpas zette. In 1968 maakte PADI het eerste identificatiebrevetpasje aan waarop de pasfoto van de duiker stond. Dit was een strategische stap die hielp om PADI uiteindelijk wereldwijde bekendheid te geven.
John Cronin had promotie gemaakt en werd verkoopdirecteur bij U.S. Divers. Hij verhuisde met zijn gezin naar Huntington Beach in Californië. In 1970 verhuisde het PADI-kantoor eveneens naar Californië.
Erickson ontwikkelde een modulair lesprogramma voor de PADI Open Water Diver-cursus. Toen begon het aan te slaan. In 1972 werd het PADI Open Water Diver-brevet bestempeld als het meest populaire beginnersbrevet en werden er twee keer zoveel buitenwaterduiken gemaakt als bij vorige cursussen.
Aan het eind van de jaren 1970 en vroeg in de jaren 1980 begon PADI voor iedere cursus zijn eigen geïntegreerde multimediale lesmaterialen te ontwikkelen voor cursisten en instructeurs. Deze ontwikkeling zette een ongelooflijke groeiperiode voor PADI in, en maakte de organisatie uniek ten opzichte van andere organisaties.
Eind jaren 80 was PADI de grootste duiktrainingsorganisatie ter wereld. Aangezien er zo veel nieuwe mensen kennis maakten met de activiteit, vond PADI dat zij de verantwoordelijkheid hadden om duikers voor te lichten over hun interactie met de onderwateromgeving. Cronin wist dat de organisatie verantwoordelijk was om de onderwaterwereld te beschermen. John Cronin:
“We wilden het idee hebben dat onze kinderen, hun kinderen en de komende generaties kunnen genieten van de onderwaterwereld die ons zo veel heeft gegeven. De mensheid heeft met zo veel belangrijke problemen te kampen, maar specifiek voor ons als duikers is dit iets waar we echt iets mee moeten. Als duikers geen actieve rol spelen in het behoud van de onderwaterwereld, wie dan wel?”
Uit een oprechte betrokkenheid bij het milieu ontstond vervolgens de stichting Project AWARE.
PADI vandaag de dag
In 2003 overleed John Cronin. Zijn vriend en medeoprichter van PADI, Ralph Erickson, overleed drie jaar later. Ze droegen met trots jarenlang de fakkel van PADI voordat ze deze vol vertrouwen overdroegen aan de huidige generatie van PADI-professionals, die de wereld blijft introduceren tot de duiksport.
Met in totaal bijna 400 werknemers werkzaam voor de PADI-kantoren werkt de PADI-organisatie er hard aan om de beste partner te zijn voor de leden en zet zich in voor:
- Het werven en behouden van verantwoorde duikers die veiligheid hoog in het vaandel hebben staan.
- Het werven en behouden van leden die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan.
- Financieel succes.
- Wereldwijd op één lijn liggen wat betreft berichtgeving, producten, systemen en procedures.
De directie van PADI Worldwide, geleid door President en CEO Dr. Drew Richardson, zorgt ervoor dat aan deze beloften wordt voldaan.
De missie van PADI
- Doel – PADI ontleent bestaansrecht aan het ontwikkelen van lesprogramma's die de publieke interesse in sportduiken en snorkelen wereldwijd aanwakkeren en vervullen
- Visie – PADI wil wereldleider zijn in de didactische ontwikkeling van duikprofessionals en duikliefhebbers.
- Slogan – PADI – The Way the World Learns to Dive®
- Missie – We willen de wereld leren duiken.
- Taken, doelen en doelstellingen – PADI streeft ernaar om de meest gerespecteerde en succesvolle organisatie ter wereld te zijn voor sportduiken en snorkelen. PADI zet zich in voor voortreffelijke producten en diensten, de professionele groei en securiteit van PADI-leden en -werknemers, gezonde concurrentie en partnerschap met de duikindustrie, het geven van cursussen aan en mogelijkheden bieden voor allen die de onderwaterwereld van onze planeet op een veilige manier willen verkennen en beschermen, en ervan willen genieten.